top of page

Verbinding behouden met tieners: een diepere kijk op rollende ogen


Als ouder ken je het vast wel: je vraagt je tienerdochter om de vaatwasser uit te ruimen voordat ze met haar vriendinnen de stad in mag. In negen van de tien gevallen zul je haar ogen zien rollen. Hoe ga je hiermee om? En wat maakt dat je tienerdochter dit doet?

Laten we de situatie van dichtbij bekijken.


Vaak is het eerste gevoel dat opkomt wanneer je tiener met rollende ogen reageert, het gevoel van disrespect. Begrijpelijk, maar laten we dieper graven. Wat als het te maken heeft met onvervulde behoeften? Denk aan de wens om meer hulp te krijgen in het huishouden, de behoefte aan erkenning voor al je inspanningen of simpelweg de verlangens om eerder klaar te zijn met klusjes en even te ontspannen op de bank.


Hoe pak je het anders aan?

Uit je behoeften, vertel wat het voor jou zou betekenen als de taak gedaan is en vraag je dochter om even te helpen. Wens haar ook veel plezier met haar vriendinnen en gebruik dit moment om in verbinding te blijven. Stel oprechte vragen terwijl jullie samen bezig zijn in de keuken. Vragen over haar plannen en wat ze zo leuk vindt aan het uitgaan met vriendinnen.


En waarom doet je dochter dit?

Tieners bevinden zich in een periode van ontwikkelingstaak, waarin ze enerzijds autonomie moeten verwerven, maar tegelijkertijd moeten voldoen aan de regels van ouders, leraren, sportcoaches. Ze willen onafhankelijk zijn en hechten veel waarde aan vriendschappen. Het kan soms moeilijk zijn om te accepteren dat vrienden op dit moment misschien belangrijker lijken dan ouders. Maar het is tijdelijk, en daarom is het essentieel om in verbinding te blijven, ondanks de uitdaging van rollende ogen.


Als je een tiener met rollende ogen in huis hebt en bang bent om de verbinding te verliezen, nodig ik je uit om opnieuw in dialoog te gaan en te blijven verbinden. Als kinder- en jongerencoach help ik je daar met veel plezier bij. Begrijp dat deze fase voorbijgaat en dat de sterke verbinding de sleutel is tot een gezonde relatie met je opgroeiende tiener.

48 views0 comments

Comentarios


bottom of page