top of page

De druk van de juiste studiekeuze. Hoe ga je ermee om als jongere?

Meer dan ooit heerst er bij jongeren het verlangen naar een interessante job die aansluit bij hun waarden, maar ook zekerheid biedt. Wist je dat meer dan driekwart van de jongeren zich in meer of mindere mate zorgen maakt over de toekomst? Met deze zorgen in hun achterhoofd zijn ze op een bepaald moment in hun leven verplicht om een studiekeuze te maken. Gelukkig maakt een groot aantal jongeren de ‘juiste’ keuze en vinden ze hun weg niet alleen door succesverhalen, maar ook door vallen, opstaan en weer doorgaan. 

Voor heel wat andere jongeren echter is het moeilijker om de ‘juiste’ studiekeuze te maken. Ze maken zich grote zorgen over hun toekomst , zijn onzeker en worstelen met hun zelfbeeld en welbevinden. Nog voor ze volledig volwassen zijn, hebben ze al een moeilijk parcours afgelegd op de hogeschool en/of universiteit. Ze kozen de verkeerde studierichting(en), hadden andere verwachtingen ten opzichte van de verschillende vakken en vonden niet de motivatie om ervoor te gaan. Om te studeren en door te bijten. Deze studenten kunnen op een zeker moment noch vooruit, noch achteruit. Ze bevinden zich letterlijk en figuurlijk in hun ‘freeze’. Met andere woorden: ze staan stil alsof ze bevroren zijn.

Als je hen vraagt waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen, is een van de meest voorkomende antwoorden: “Deze studie leidt tot een goede job die mij werkzekerheid biedt én een goed inkomen.” Uiteraard is dit geen verkeerd antwoord, maar wel te eng. Deze jongeren bleven lekker in hun comfortzone en hielden geen rekening met hun passie en waarden

Geïnspireerd door het boek “Doen wie je bent” van Charlotte De Mey en de blog “Growthinkers” van Jelle Derckx besloot ik om deze jongvolwassenen te helpen. 

Charlotte De Mey maakt haar stelling duidelijk door ‘doen wie je bent’ tegenover ‘doen wat je kan’ te plaatsen. Beide manieren zijn waardevol en vandaag aanwezig op de arbeidsmarkt - soms zelfs binnen hetzelfde individu. Maar toch is er een duidelijk verschil. 

‘Doen wat je kan’ gaat over je beroep, je competenties, de markt en winst. Terwijl ‘doen wie je bent’ over je identiteit, je talenten, jezelf en zingeving draait. Bewust stilstaan bij deze tegenstelling is niet alleen belangrijk voor solo-ondernemers, maar evengoed voor jongeren die met hun toekomst bezig zijn.

Jelle Derckx van Growthinkers heeft dan weer twaalf vragen opgesteld die helpen bij het vinden van je passie. Twaalf waardevolle vragen die studenten hierover doen nadenken. Over hoe ze dichter bij hun passie en levensdoel kunnen komen. Over wat nu écht hun droomjob is. 

Charlotte De Mey maakt de verbinding tussen ratio en emotie om werkelijk te kunnen zijn wie je bent en Jelle Derckx maakt de verbinding tussen je leven richting geven en je passie.

Bij Differentia Coaching help ik jongeren om opnieuw in beweging te komen en na te denken over hun toekomst. We houden hierbij rekening met wie ze werkelijk zijn en wat ze allemaal kunnen doen met hun passies en levensmissie. Doordat ze een duidelijker beeld krijgen van zichzelf kunnen ze veel bewuster de richting kiezen die leidt tot een gelukkiger leven. En is dit niet - als ouders - de grootste wens voor onze kinderen?

Ik ga graag langs bij scholen om jongeren te inspireren. Om ze te doen nadenken - enerzijds over hun competenties en toekomstig beroep, anderzijds over wie ze zijn, hun talenten en passies. Aan de hand van korte debatten, coöperatieve werkvormen, de stelling ‘doen wie je bent’ en de twaalf vragen van Growthinkers komen we samen tot meer inzicht in onszelf en de keuzes die wij zelf kunnen maken voor onze toekomst. Door middel van tekeningen en/of schema’s verbinden we letterlijk en figuurlijk deze verschillende aspecten.

 

 

 

"Ik wil niet weten wat ik later word.

Ik wil weten wie ik nu ben"

 

Loesje

bottom of page