top of page

Jongeren en social media: vijf inzichten

Schermtijd. Het is een veelbesproken onderwerp en al snel vraag je je af: wat laat ik als ouder toe? Is de schermtijd van mijn puber normaal, of moet ik hier strenger op zijn? Het antwoord hierop is niet eenvoudig. Daarom deel ik met jou - als ouder - vijf inzichten.


Zelfsturend gedrag bij kinderen en tieners

1. Jij kent jouw kind het best

Elk kind is uniek en heeft dus een eigen aanpak nodig. Als ouder ken jij jouw kind het best. Je pakt het thuis op een bepaalde manier aan en hebt daar vast een reden toe. Wees dan ook niet bang om op jouw manier op te voeden.

2. Vergelijk niet met ‘onzen tijd’

De tijden veranderen snel. Jij als ouder bent vast niet opgegroeid in een wereld die gedomineerd werd door smartphones en schermen in huis, op school en in onze vrije tijd. Dit maakt het des te moeilijker voor jou om er een mening over te vormen. Probeer de situatie van jouw tiener niet te vergelijken met hoe het voor jou als kind was, maar bekijk de situatie in z’n tijdsgeest.

3. Wees niet bang om bij te leren

Weet jij niet zoveel over social media? Geen zorg. Ik raad je ten zeerste aan om samen met je puber op ontdekking te gaan. Je leert zelf iets bij, toont interesse in de leefwereld van je kind, het getuigt van een positieve houding én … jouw kind zal sneller bij jou komen als er zich problemen voordoen.

4. Praat er eens over

Praten helpt écht. En niet met een specialist of met andere ouders, maar met je kinderen zelf. Ik hoor je nu denken: euhm, wat? Maar geloof mij: niets is beter dan een goed en open gesprek over schermtijd om er duidelijke afspraken rond vast te leggen. Een gesprek is veel doeltreffender dan straf of controles.

5. Hé, het is oké

Wist je dat 49% van de jongeren gemiddeld 2 tot 4 uur met een scherm bezig is, en dat 35% zelfs over 4 uur schermtijd gaat? Dat lijkt heel veel, maar is echt geen verrassing meer. Weet dat het oké is zolang jouw tiener nog andere hobby’s en échte sociale interactie heeft. Gaat hij of zij nog sporten? Naar de jeugdbeweging? Op stap met vrienden? Dan is hij of zij zeker buiten de ‘gevarenzone’.


En last but not least: blijf vooral in gesprek met je kind over de zaken die hem of haar interesseren. Wees open voor de leefwereld van jouw tiener. Stel vragen en wees nieuwsgierig, niet met het oog op controle maar om zelf bij te leren en je tiener te begrijpen. Je wil dat je kind verbonden blijft met de ‘echte’ wereld, maar zorg er vooral voor dat jij verbonden blijft met je kind, want dat is de mooiste connectie die er is!


Lieve groetjes

Catherine


50 views0 comments

Bình luận


bottom of page