top of page

Hoe Spikkel, het egeltje, kan helpen bij het bespreken van coaching met je kind

Updated: Jan 15



Woede-uitbarstingen, bang zijn, ongelukkig op school, te veel piekeren… Ook kinderen hebben het soms moeilijk. In eerste instantie proberen ouders dit op te vangen, maar wanneer het niet meer lukt, kan begeleiding voor het kind en zijn ouders noodzakelijk zijn. Soms kunnen enkele sessies bij de kinder- en jongerencoach of gezinstherapeut soelaas bieden. Maar hoe vertel je je kind dat je samen naar een coach gaat?


Geen taboe, maar een stap richting hulp


Als ouder is het vaak niet makkelijk om de stap te zetten en een afspraak te maken, maar het is soms nog moeilijker om dit aan je kind te vertellen, ongeacht de reden. Hou vooral in het achterhoofd dat je niet faalt als ouder als je naar een kinder- en jongerencoach gaat. Het is ook geen taboe om hulp in te roepen. Een andere kijk op de zaken kan de donderwolken soms doen opklaren.


Open en eerlijk: communicatie is de sleutel


Wees open en eerlijk tegenover je kind, zonder het al te zwaar te maken. Gebruik je bezorgdheid als aanknopingspunt: vertel over welk gedrag of omstandigheden je je zorgen maakt. Benadruk dat je alles zal doen om je kind te ondersteunen, dat jullie samen op zoek gaan naar een oplossing en dat het bedoeld is als hulp voor hem of haar. Zorg ervoor dat je kind geen schuldgevoel krijgt, maar zeg dat je het nodig vindt om een persoon bij te halen die objectief kan luisteren zowel naar jou als je kind en die tips kan geven. Vertel ook gerust dat er heel veel kinderen naar een coach gaan.


Begrijpelijke taal: de praktijk van de luisterdokter of de luisterjuf


Begrijpt je kind de term coach of therapeut niet? Noem het dan luisterdokter of de luisterjuf/meester. Benadruk dat het niet over een echte dokter of juf gaat maar over iemand die heel goed naar kinderen en ouders kan luisteren.


Voorbereiden: een kennismaking met de praktijk


Vertel op voorhand de naam van de therapeut of laat je kind een kijkje nemen op de website van de praktijk. Maak je geen zorgen, de coach zorgt ervoor dat je kind zich op zijn gemak voelt en legt de bedoeling tijdens het eerste gesprek zorgvuldig uit, op kindermaat.


Twijfel je nog steeds? Misschien helpt het verhaal van Spikkel, het hoogsensitieve egeltje dat voor het eerst naar mevrouw Uil van Differentia gaat. Het is een hartverwarmend verhaal dat laat zien dat een beetje hulp soms de grootste veranderingen teweeg kan brengen. De eerste stap zetten is misschien moeilijk, maar het kan de weg naar lichtere dagen voor je kind betekenen.

Wil je het verhaal en de bijhorende prentjes via krijgen?






40 views0 comments
bottom of page